W odpowiedzi na wasze często dosyć zadawane pytania. Na temat dezynfekcji sterylizacji i higieny w zakładach kosmetycznych i paznokciowych napisano już wiele książek. Temat rzeka. Co jest naprawdę ważne?? Jak to wygląda od strony prawnej w Polsce? Jak nie narazić się sanepidowi i nie zarazić nie daj Boże klientek lub siebie??

Wszystko zależy od tego jakich używasz narzędzi i sprzętu, i w jakiej grupie ryzyka się znajdują. O tym szczegółowo później.

dezynfekcja sterylizacja

Podzielimy sobie to wszystko na 3 etapy żeby było prościej:

Dezynfekcja powierzchni. Sanityzacja czyli: usuwanie widocznych zabrudzeń i zanieczyszczeń a wraz z nimi także większości drobnoustrojów (mycie, odkurzanie).
Dezynfekcja rąk. Antyseptyka czyli: dezynfekcja skóry, błon śluzowych, uszkodzonych tkanek z zastosowaniem preparatów nie działających szkodliwie na tkanki ludzkie.
Dezynfekcja narzędzi. Sterylizacja.

Kupując jakikolwiek preparat do dezynfekcji niezależnie czy to są ręce, narzędzia, czy powierzchnie, musisz zwrócić uwagę czy dany preparat posiada odpowiednie spektrum działania. Czyli: czy działa bakteriobójczo, grzybobójczo, prądkobójczo – prątki gruźlicy (Tbc), sporobójczo; i czy wykazuje pełne działanie wirusobójcze (w tym HIV, HBV– zapalenie wątroby typu B, HCV– zapalenie wątroby typu C). Sporo tego nie??  To wszystko powinno być podane na etykietce produktu przez producenta, lub na stronie sklepu w opisie. Jeśli preparat nie ma takiego działania lub informacja jest niejasna nie kupuj. W tym przypadku nie oszczędzaj na jakości. Musi to być dobry sprawdzony produkt, który uchroni ciebie i klientkę przed nieporządanymi skutkami i konsekwencjami, bo przecież zdrowie i życie masz tylko jedno.

Jeśli jeszcze nie wiesz jaka jest różnica pomiędzy dezynfekcją a sterylizacją to już ci mówię:)

  • Dezynfekcjabez środków chemicznych, najczęściej wysoka temperatura: proces, w wyniku którego ulegają zniszczeniu formy wegetatywne drobnoustrojów, (pozostają spory bakteryjne i tzw. „powolne wirusy”).
    Dezynfekcja wysokiego stopnia( środki chemiczne): oprócz form wegetatywnych niszczy także prątki gruźlicy, enterowirusy i niektóre formy przetrwalnikowe.Pozostają nieliczne przetrwalniki bakterii.
  • Sterylizacja: proces prowadzący do zniszczenia wszystkich żywych form drobnoustrojów. (bakterii, grzybów i wirusów) wraz z ich formami przetrwalnikowymi i zarodnikami.

Brzmi dumnie?? Już tłumaczę na chłopski rozum.

Dezynfekcja to obniżenie liczby drobnoustrojów do poziomu nie stwarzającego zagrożenia dla zdrowia. Kumasz? :) Dezynfekcja żeby była skuteczna zależy od czasu działania produktu i jego stężenia. Im większe stężenie produktu, spektrum działania, i im dłuższy czas tym dezynfekcja jest bardziej skuteczna.

Dezynfekcja to specyficzny sposób czyszczenia. Płucząc nożyczki, cążki itp. prawdopodobnie usuniemy część mikroorganizmów z ich powierzchni. Nie potrafimy jednak odpowiedzieć na pytania, jakie i czy wszystkie drobnoustroje usunęliśmy. Dopiero przeprowadzenie dezynfekcji pozwala znaleźć odpowiedzi na te pytania. Znając spektrum działania środków dezynfekcyjnych ( o którym wspomniałam wcześniej, wiemy, jakie drobnoustroje usunie on z powierzchni narzędzi. To skuteczne działanie ustalane jest dla bezpiecznego poziomu (99,999% czyli prawie 100) poziomu nie stwarzającego zagrożenia dla zdrowia i życia. Po prawidłowo przeprowadzonej dezynfekcji uzyskujemy gwarancję braku mikroorganizmów niepożądanych. Jeżeli nasze zdezynfekowane narzędzie nie powoduje naruszenia ciągłości tkanek (czyli nie uszkodzi powierzchni skóry, cążki, nożyczki,frezy, pęsety, radełka, kopytka) na tym poziomie czystości mikrobiologicznej możemy pozostać.

W przypadku tzw. narzędzi ostrych bezwzględnie konieczny jest kolejny etap – sterylizacja. W procesie sterylizacji całkowicie wyeliminujemy wszelkie drobnoustroje włącznie z ich formami przetrwalnikowymi.

 

Dla jasności formy przetrwalnikowe to spory i endospory. Są to formy bakterii pozostające w spoczynku ( możecie je nazwać zarodnikami, choć nie jest to właściwa nazwa). Umożliwiają one bakteriom przetrwanie skrajnie niekorzystnych warunków (brak wody i substancji odżywczych, wysoka i niska temperatura, wysychanie, promienie UV, niekorzystne pH). Budzą się gdy tylko znajdą odpowiednie dla siebie środowisko;)

Powolne wirusy to tzw. lentiwirusy. Ich cechą wspólną jest długi okres inkubacji; wywołują m.in. AIDS. Powolne wirusy to wirusy powodujące wystąpienie choroby po latach od zakażenia.

W kolejnych wpisach  opowiem ci o najczęściej używanych produktach do dezynfekcji w tych trzech wyżej wymienionych kategoriach. Opowiem ci jak to wygląda od strony prawnej, żebyś wiedziała czego się spodziewać, oraz o tym czy sterylizować czy nie, i jeśli tak to czym i dlaczego. A na koniec podam ci kilka ciekawych materiałów wyjściowych gdybyś w razie potrzeby chciała zgłębić temat. Ot i cała filozofia i trochę biologii z mej strony :) Jaśniej??

Free WordPress Themes, Free Android Games